Su Aygırları Suyu Çok Mu Severler

Sıradaki içerik:

Su Aygırları Suyu Çok Mu Severler

Su Aygırları Suyu Çok Mu Severler

avatar

nasilbe

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Suaygırlarının Yaşamları Nasıldır?

“Su aygırı” adı, “su atı” veya “nehir atı” anlamına gelen Yunanca bir kelimeden gelir. Ancak suaygırları hiçbir şekilde atlarla ilgili değildir aslında, en yakın yaşayan akrabaları domuz veya balina ve yunus olabilir! İki su aygırı türü vardır. Suaygırları, ıslak tutulması gereken eşsiz bir cilde sahiptir. Gerçek ter bezleri yoktur; bunun yerine, suaygırları, terliyormuş gibi gözüktüğü gibi, “ter” olarak bilinen gözeneklerinden kalın, kırmızı bir madde salgılar. Kan terlemesi, su aygırı cildini güneş yanığından koruyan ve nemli kalmasını sağlayan bir mukoza tabakası oluşturur. Bu mukozanın da enfeksiyonları önleyebileceği düşünülmektedir.

Tahmin edilemeyen Afrika vahşi doğasında suaygırları, hastalık ve kuraklık gibi birçok tehlikeyle karşı karşıya. Ama sadece yetişkinliğe ulaşmak zor. Timsahlar, aslanlar, sırtlanlar ve leoparlar tüm potansiyel tehditlerdir. Ama genç bir su aygırı için en tehlikeli şey başka bir su aygırıdır.

Suaygırlarının sevimli görünümüne rağmen, tüm memelilerin en tehlikeli ve saldırganları arasında. kesici dişleri, 20 cm (51 santimetre) uzunluğa ulaşan dişleri sürekli büyür. Suaygırı erkekleri özellikle dişlerini savaşmak için kullanırlar. Düşmanları engellemek için bir su aygırı ağzıyla su alabilir, başını sallayabilir, baş aşağı sallayabilir, kükreyebilir, homurdanabilir, kovalayabilir ve hepsi tehdit göstergeleri olan yüksek sesle bir hırıltı sesi çıkarır. Bir su aygırı, tahrik edildiğinde veya tehdit altında hissettiğinde insanları öldürebilir. Ancak etkileyici dişler ve köpek dişleri, savunma ve diğer suaygırlarıyla savaşmak için kullanılır. Suaygırları kesinlikle sudaki yaşam için uyarlanmıştır ve Afrika’daki yavaş hareket eden nehir ve göllerde yaşar. Başlarının üstündeki gözleri, kulakları ve burun delikleri ile suaygırları, vücutlarının çoğu su altındayken duyabilir, görebilir ve nefes alabilir. Suaygırları ayrıca bir dizi koruyucu gözlük içerir: şeffaf bir membran gözlerini koruma altına alırken su altındayken görmelerini sağlar. Burun delikleri kapanır ve nefeslerini suya daldırdıklarında beş dakika veya daha uzun süre tutabilirler. Suaygırları su altında bile uyuyabilmelerine, şişmelerine, nefes almalarına ve uyanmadan batmalarına izin veren bir refleks kullanarak bile uyuyabilir.

Ancak sudaki yaşam için tüm bu uyarlamalara rağmen suaygırları yüzemezler! Vücutları yüzmek için çok yoğundur, bu nedenle nehrin dibinden iterek ya da nehir yatağı boyunca yavaş hareket eden bir dörtnala doğru yürüyerek, suya hafifçe dokunarak, hareket ederler. Gündüz saatlerinde suaygırları zamanlarının neredeyse tamamını sığ suda geçirirler. Akşamları güneş battıktan sonra suaygırları bir otlama için sudan çıkarlar aslında, bu yaklaşık altı saat boyunca devam eder! Muazzam ağırlıklarına rağmen, suaygırları bir gecede ortalama 88 kilo (40 kilogram) ot yiyorlar. Bu miktar vücut ağırlığının yüzde 1 ila 1.5’i kadardır. Buna karşılık, en büyük sığırlar her gün vücut ağırlığının yüzde 2,5’ini yerler.

Suaygırları, suya yakın kısa çimlerden beslenmeyi severler, bazen yiyecek bulmak için karada yeni göllere veya nehirlere uzun yolculuklar yapmak için birkaç mil (kilometre) gitmeleri gerekebilir. Kulakları, düşen meyvelerin sesini duymalarına yardımcı olur ve keskin koku alma duyusu, lezzetleri koklamalarına yardımcı olur. Suaygırları yemek yemedikçe çoğunlukla hareketsizdir ve bu onların enerji tasarrufu yapmalarına yardımcı olur.

San Diego Hayvanat Bahçesi’nde suaygırları, otlak yonca ve Bermuda samanları, marul ve karışık sebzeler ve özel durumlarda kavunlarla beslenir.

Su aygırı, 10 ila 30 hayvandan oluşan sosyal bir hayvandır. 200 hayvana kadar daha büyük gruplarda bile görülmüşler! Sürünün birkaç yetişkin dişi ve birkaç yetişkin erkek vardır, ancak bir baskın erkek vardır. Sürüsündeki tüm yetişkin dişilerle çiftleşme hakkına sahip olmasına rağmen, bazen kendi bölgesinde ve çevresinde altta bulunan erkeklerin çiftleşmesine izin veriyor. Hakim erkek, fan şeklindeki kuyruğuyla pisliğini mümkün olduğu kadar fırlatarak bölgedeki diğer suaygırlarını hatırlatıyor!

Rakip erkekler bir araya geldiğinde, burunlarını mümkün olduğunca geniş, 150 derecelik bir açıya kadar açacak şekilde dururlar! Buna “boşluk” adı verilir, birbirlerini boyutlandırmanın bir yolu. Genellikle küçük erkek büyük su aygırı tarafından takip edilmeden geri çekilir. İki suaygırı savaşmaya karar verdiğinde, yüksek sesle ya da balyozlar gibi muazzam kafalarını sallarlar. Çok agresif bir savaşın sonucu suaygırları öldüğü biliniyor.

Suaygırları için üreme mevsimi kurak mevsim ile bağlantılıdır, böylece çoğu doğum yılın en kurak döneminde gerçekleşir. Suaygırları, suda üremeyi tercih ederler ancak karada da yapabilirler. Şaşırtıcı bir şekilde, böylesine büyük bir memeli için gebelik süresi sadece 8 aydır insan gebelik döneminden biraz daha kısadır ancak su aygırı buzağı bir insan bebeğinden yaklaşık 10 kat daha büyüktür! Dişi doğum yapma zamanına yaklaştığında, sürüyü gençine bırakarak doğurmak ve bebeği ile bağ kurmak için bir veya iki hafta bırakır.

Yavru su altında doğarsa, annenin nefes almak için yüzeye itmesi gerekir. Yenidoğan suaygırları, bir seferde sadece 40 saniye boyunca nefeslerini tutabilirler. Anne, yenidoğan ile suda yemek yemeden birkaç gün kalır ve geceleri otlamak için suyu terk etmeye cesaret edinceye kadar yavrunun yeterince güçlü olana kadar bekler. Anneleri yaklaşık sekiz ay boyunca yavrularını su altında bile tutarlar.

Suaygırları Afrika’nın en gürültülü hayvanlarından biridir: bazı su aygırı ses seviyeleri 115 desibellikte ölçülmüştür. Suaygırları, vahşi yaşamda ortalama 25 ila 30 yıl yaşam süresine sahiptir.

Suaygırları henüz tehlikede olmasa da, yaşam alanları son 200 yılda büyük ölçüde azaldı. Bir zamanlar tüm Afrika’da yaygın olan suaygırları artık yalnızca Doğu Afrika’da bol miktarda bulunmaktadır. İnsan yerleşimlerinin sürekli büyümesiyle, insan ve suaygırı bölgeleri sık sık çakışıyor ve bu karşılaşmalar artıyor. Barajların inşası veya tarım için suyun yönlendirilmesi gibi projeler genellikle doğal suyolları ve bunlara bağlı suaygırları üzerinde feci etkiler yaratır.

Suaygırı nüfuslarına daha da yıkıcı olan şey, yasadışı fildişi ticaretiydi. 1989 fil fildişi yasağının ardından, suaygırı fildişine olan talep biçimde arttı. Aslında, fildişinden biraz daha yumuşak ve oymaları kolaydır, bu da onları daha da çekici kılar. Sonuç olarak, su aygırı sayıları hızla azalmaktadır. Suaygırları tamamen ortadan kalkacak olsaydı, yaşam ortamları üzerindeki etki felaket olurdu. Filler, çitalar ve diğer organizasyonlara sahiptir, ancak suaygırlarının geleceğine yönelik böyle bir grup yoktur. Şu anda, suaygırlarını korumanın en umut verici yolu, ulusal parklar kaçakçılığa karşı en fazla korumayı sağladığı için geniş arazileri korumaya devam etmektir.

  • Site İçi Yorumlar

Aşağıdaki Boş Yeri Doldurun *Captcha loading...

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.