Sakız Ağacı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir.

Sıradaki içerik:

Sakız Ağacı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir.

Sakız Ağacı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir.

avatar

nasilbe

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sakız Ağacı Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir

Diğer isimleri mesleki, maştaki, mestic tree, lentisque olan sakız ağacı, Akdeniz bölgelerinin endemik bitkisidir. Antepfıstığıgiller familyasına mensup, 4 metreye kadar uzayabilen, çalı görünümlü ve kış aylarında yapraklarını dökmeyen bir ağaçtürüdür. Meyvesi yuvarlak, ufak; çiçekleri kırmızı renkli ve küçüktür. Kırmızı renk daha sonra siyaha döner. Yunanistan’a ait Sakız Adası’nın güney kısımları ile İzmir’in bir ilçesi olan Çeşme beldemizde yetişir.

Sakızı nasıl elde edilir?

Damla sakızı kimyasal ve fiziksel özelliklerine bakıldığında bitkisel bir reçinedir. Ağacın dallarının ya da gövdesinin yaralanmasıyla elde edilir. Yaralanan bölgelerde sakız reçinesi oluşur. Floem dokusu içinde salgı kanalları bulunur ve bu kanallardaki salgı hücreleri sayesinde reçine üretilir. Reçinenin doğal görüntüsüne kavuşması ise havayla karşılaşmasıyla olur. 15-50 yaşları arasındaki ağaçlar verimlidir ve bir ağaçtan ortalama 300-350 gram sakız toplanır. Dişi ve erkek ağaçları vardır ancak üretim sadece erkek ağaçlardan sağlanır. Çok ucuz bir ürün değildir.

Diğer isimleri mesleki, maştaki, mestic tree, lentisque olan sakız ağacı, Akdeniz bölgelerinin endemik bitkisidir.

Nerelerde kullanılır?

Damla sakızının kullanım alanları ve faydaları oldukça fazladır. Özet halinde sunacak olursak;

* Minik yuvarlaklar (damla) şeklinde oluşan damla sakızı bu şekilde sakız olarak kullanılabilir. Sindirimi kolaylaştırırken, nefesi açar.

*Diş macunu yapımında kullanılır çünkü düzenli olarak çiğnenmesi ağız sağlığı bakımından önemlidir.

*Sakız, reçel, dondurma gibi gıdaların yapımında kullanılır. Gazozu, muhallebisi ve sodası da ünlüdür.

* İlaç sanayinde de kullanılır çünkü antiseptik özelliğe sahiptir.

*Gastrit ve ülsere sebep olan bakterileri ortadan kaldırarak adı geçen rahatsızlıkları tedavi eder.

*Güneş ışınlarına karşı koruyucu özelliği sayesinde kozmetik sektörünün vazgeçilmezidir.

  • Site İçi Yorumlar

Aşağıdaki Boş Yeri Doldurun *Captcha loading...

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.